Sağlık

Alzheimer Riskini Azaltmanın 7 Etkili Yolu!

Son yıllarda tıptaki gelişmeler sayesinde ülkemizde ortalama yaşam süresi giderek artarken, çok önemli bir hastalık olan Alzheimer hastalığının görülme sıklığı da artıyor. Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Acıbadem Taksim Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr.Mustafa Seçkin “Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre Alzheimer hastalığının dünya çapındaki yaygınlığı gelişmiş ülkelerde azalmaya başlarken, gelişmekte olan ülkelerde daha hızlı artıyor. “Bunun en önemli nedeni bu ülkelerde beyin yaşlanmasına yönelik ulusal stratejilerin geliştirilmemiş olmasıdır.” Doç. Kaliteli yaşlanmanın yolunun beyin sağlığından geçtiğini belirten Prof., alınacak önlemlerle Alzheimer hastalığı riskinin yüzde 60 oranında azaltılabileceğini belirtti. Dr.Mustafa Seçkin Eylül 1-30 Eylül Dünya Alzheimer FarkındalığıAy kapsamında yaptığı açıklamada Alzheimer’a karşı alınabilecek kolay ama etkili 7 önlemi anlattı, önemli uyarı ve önerilerde bulundu.

Yaşam beklentisinin arttığı ve yaşlı nüfusun giderek arttığı günümüzde Alzheimer hastalığıyla ülkemizde daha sık karşılaşıyoruz. Türkiye Alzheimer Derneği’nin verilerine göre ülkemizde 600.000’in üzerinde Alzheimer hastası bulunmaktadır. Üstelik bu sayıya hastalığın erken evresi olan hafif bilişsel bozukluğu olan hastalar dahil değil. Yapılan işler; 60 yaş üstü yaklaşık her 5 kişiden birinde, günlük yaşamı çok fazla etkilemese de muayeneyle tespit edilen hafif bilişsel bozukluk yani unutkanlık vb sorunların olduğu ve bu hastaların yaklaşık yüzde 50’sinin bu rahatsızlıklardan muzdarip olduğu ortaya çıkıyor. 5 yıl içinde Alzheimer tanısı kondu. 2000’li yılların başına kadar Alzheimer hastalığı ve diğer demans hastalıklarının gelişmiş ülkelerde daha sık görüldüğünü ancak ibrenin az gelişmiş ülkelere doğru dönmeye başladığını belirten Dr. Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Acıbadem Taksim Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Seçkin,bu ülkelerin  2050 yılına kadar çok daha büyük bir demans hastası popülasyonuyla uğraşmak zorunda kalacaklarının tahmin edildiğini söylüyor.

Sağlıklı yaşam tarzı çok önemli!

Alzheimer hastalığı hücre ölümüne neden olarak beynin küçülmesine ve demansla sonuçlanmasına neden olur. Doç. Alzheimer hastalığının beyin fonksiyonlarındaki bozulmayı hızlandıran nedenlerin başında geldiğini kaydeden Prof. Dr. Mustafa Seçkin, son yıllarda beyindeki amiloid birikimini azaltacak tedavi tekniklerinin ümit verici olduğunu ancak yapılan çalışmaların; Bunun, sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturmanın hastalıkla mücadelede son derece önemli bir rol oynadığını gösterdiğini söylüyor. Doç. Kaliteli yaşlanmanın ‘sağlıklı beyin yaşlanması’ ile mümkün olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Seçkin “Sağlıklı beyin yaşlanması kavramı, tüm organların aynı oranda yaşlanmaması, diğer organlar iyi durumda olsa bile beynin daha hızlı yaşlanabileceği gerçeğine dayanıyor. Yaşam süresi değişikliklerinin Alzheimer hastalığı riskine etkisini inceleyen çalışmalar; Araştırmalar, düzenli fiziksel egzersizin Alzheimer’a yakalanma riskini yüzde 30-40 oranında azaltabildiğini gösteriyor. Bu çalışmalar; Düzenli egzersizin yanı sıra sigaradan uzak durmak, alkolden kaçınmak, Akdeniz diyeti, aktif sosyal yaşam, kaliteli uyku ve kilo kontrolüne dikkat edilmesiyle Alzheimer hastalığı riskinin yüzde 60’a kadar azaltılabileceği ortaya çıkıyor. Öyle ki düzenli egzersiz sayesinde beynimizin ürettiği kimyasallar, Alzheimer hastalığını önleyen veya yavaşlatan bilinen en güçlü tedavi tekniğini bize sunuyor. Bu kimyasallar ilaç şişelerine konularak bize ulaşana kadar spor kıyafetlerimizi giyip harekete geçmekten daha iyi bir seçenek şu anda yok” dedi. Doç. Antrenmanın beyne faydalı olabilmesi için haftada en az 3 kez 45-60 dakika aerobik antrenmanı, yük, direnç ve stabilite egzersizleriyle birleştiren bir programın uygulanması önerildiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Seçkin, bu tarz antrenman planlamasının tıbbi gözetim altında ve egzersiz bilimi bilgisine sahip fizyoterapistlerin gözetiminde yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

Kaliteli yaşlanma için!

Peki Alzheimer hastası olmayan ve muhtemelen hiçbir zaman da olmayacak yaşlıların endişelenmesine gerek var mı? Ülkemizde önemli oranlara ulaşan ve artmaya devam edecek olan yaşlı nüfusun başka nelere dikkat etmesi gerekiyor? Nöroloji Uzmanı Doç. Kaliteli yaşlanma için alınması gereken ek önlemleri ise şöyle açıklıyor Dr. sınırlamalar, tekrarlayan kafa travmalarından korunmak, hava kirliliğini önlemek için “Hayatımızda çevresel toksinlere (özellikle tarım ilaçları ve endüstriyel atıklar) maruz kalmamak gibi önlemler almak.” Öte yandan ulusal ölçekte kaliteli yaşlanmanın sağlanması için şehir planlaması, tarım politikalarının gözden geçirilmesi, eğitim, aile içi şiddetin önlenmesi (özellikle tarımda) gibi farklı disiplinleri ilgilendiren alanlarda işbirliği yapılmasının önemli olduğunu vurguladı. tekrarlayan kafa travmaları açısından) ve kültürel etkinliklerin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak. Doç. Dr. Mustafa Seçkin, “Kapımızdaki bu büyük tehlikenin farkına vararak, ülkemizde ortalama yaşam süresini uzatma konusunda gösterdiğimiz başarının aynısını, kaliteli yaşlanma konusunda da beyin sağlığını koruyarak göstermemiz gerekiyor” diyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

patnos-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu