Haber

Avrupa Kalkınma Bankası’ndan Türkiye’ye ekonomi uyarısı

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), bu yıl Türkiye için ekonomik büyüme varsayımını yüzde 3’ten yüzde 2,50’ye indirdi.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremin yanı sıra Türkiye’nin dünyadaki en yüksek enflasyon oranı ve Merkez Bankası’nın genel kabul görmüş (ortodoks) ekonomi politikalarının ötesine geçen faiz politikası büyüme tahminini düşürmede etkili oldu. Dünyanın önde gelen ekonomileri artan enflasyon baskısına karşı faiz artırma yoluna girerken, Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan faiz indirimi için Merkez Bankası’na baskı yaptı.

“Temel kurallardan sapmanın bir sınırı vardır”

EBRD Başekonomisti Beata Javorcik, Türkiye’nin son yıllarda makroekonomik istikrardan çok ekonomik büyümeyi önceleyen politikalar uyguladığına işaret ederek, “Ancak alışılmışın dışında politikaların ve temel kurallardan uzak kalmanın da bir sınırı var. ekonomi.”

EBRD, Rusya ile ilgili olarak büyüme iddiasını eksi yüzde 3’ten eksi yüzde 1,5’e yükseltti. Rusya ekonomisi geçen yıl beklentilerin altında yüzde 2,1 küçüldü. Rusya ekonomisinin bu yıl yüzde 1,5 küçüleceği varsayımını ortaya koyan EBRD, bunda beklentilerin üzerinde petrol gelirlerinin ve Avrupa dışındaki ülkelere yapılan ihracatın rol oynadığını belirtti. Banka, 2024 için Rusya için yüzde 1 büyüme öngördü.

EBRD, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra eski Sovyet cumhuriyetleri ve Orta Avrupa ülkelerinde serbest piyasa ekonomisine ve demokrasiye geçişi güçlendirmek için 1989 yılında kurulmuştur. Londra merkezli bankanın hissedarları arasında 70’e yakın ülke, Avrupa Birliği ve Avrupa Yatırım Bankası yer alıyor.

AFP/BK,HT

DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu