Haber

İzmir’den Phaselis’e Uzman

ANTALYA –Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Phaselis Antik Kenti’nin Alacasu ve Bostanlık koylarına yapılacak günübirlik tesis ve plaj projesinin yürütmesini durdurma kararının ardından bilirkişi keşfinin beklenen tarihi belli oldu.

Bakanlığın ‘Phaselis Antik Kenti Kalıntıları ve Bütünleştirici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi’ projesine Ankara 3. İdare Mahkemesi’nde açılan dava kapsamında 28 Temmuz’da keşif yapılacak. Dokuz Eylül Üniversitesi’nden bir akademisyenin başkanlığında gerçekleştirilecek keşifte, projenin bölgenin kültürel ve doğal dokusu üzerindeki etkisi takdir edilecek.

Keşif sırasında Arkeologlar Derneği Antalya Şubesi, Antalya Kültür Varlıkları Derneği (ANKA) ve çevre kuruluşlar Phaselis’te olacaklarını duyurdu.

BU RAPOR ÖNEMLİ

Phaselis Antik Kenti ve bölgede yapımına başlanan projenin etkilerine ilişkin raporda uyarıda bulunan Arkeologlar Derneği Antalya Şube Başkanı Sevgi Pak, “Bilimsel alan yok ediliyor” , keşiften 10 gün önce şunları söyledi: Sonuç olarak bir rapor hazırlanacak. Buradaki karar önemlidir. Sonuç, mahkeme kararını etkileyecek ve yönlendirecektir. Ancak bilirkişi raporu nihai karar olmak zorunda değildir. Raporda eksiklik veya hata varsa temyiz edilecektir.”

‘PHASELIS’E’

Uzman keşfi için belirlenen 28 Temmuz’da sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte orada olmayı planladıklarını belirten Pak, “Arkeologlar Derneği olarak biz de o gün orada olmayı tabii ki istiyoruz. Davacı taraf olmasak da Phaselis tarafında yer alan grupta yer almaktayız. Phaselis’in korunması için ortaya konulan çabayı tamamen destekliyoruz. Bu konudaki desteğimizi ve duruşumuzu her zaman açık bir şekilde ifade ettik. Keşif yapılırken orada hukuki bir pozisyonumuz olmayacak ama yine orada olmak isteriz” dedi.

‘İZMİR İMKANSIZ BİR SEÇİM OLABİLİR’

Antalya Kültür Varlıkları Derneği (ANKA) Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Saadet Öztürk, 28 Temmuz’da yapılacak keşif incelemesinde Phaselis’te gözlemci olarak bulunmayı planladıklarını belirterek, düzenlenecek raporun önemine değindi: bilirkişi raporlarının yüzde 90’ına göre işlem yapılıyor. Bölgede daha tarafsız bir uzmanın keşfi için Dokuz Eylül Üniversitesi tercih edilmiş olabilir. Önemli bir vaka. Bu keşiften çıkacak rapor da son derece önemli.”

Phaselis’te ne oldu?

1. derece antik sit alanı olan Phaselis’te günübirlik tesis ve plaj projesinin antik dokuya zarar vereceği gerekçesiyle Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve ihale kararına Ankara 3. İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. şehir, milli parkın kaynakları ve caretta carettaların yuvalama alanları. açıldı. Mimarlar Odası’nın açtığı davanın yürütmesini durdurma kararı veren mahkeme, daha önce bilirkişi keşfi yapılan alanda yeniden keşif yapılmasını ve 1000’den fazla kişiden oluşan bilirkişi heyeti ile bölgenin yeniden incelenmesini istedi. bir kişi. Kararla ilgili olarak şu ifadelere yer verildi: “30 Ocak’ta ihale kararı alınan projenin hayata geçirilmesi halinde telafisi mümkün olmayan veya imkansız zararlara yol açabilecek nitelikte olması nedeniyle oybirliğiyle karar verildi. mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldıktan sonra bu konuda yeniden bir karar verilinceye kadar teminat alınmadan yürütmenin durdurulmasına.”

haberseydikemer.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu