Ekonomi

Mehmet Şimşek: Amaç krediye erişimi kolaylaştırmak ve TL’ye geçişi teşvik etmek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirasını önceliklendiren bazı kararlar aldı ve bu kararlar Resmi Gazete’de yayımlandı.

TCMB, karara ilişkin bilgiyi internet sitesinde “Makro İhtiyati Çerçevede Basitleştirme” duyurusu ile paylaştı.

Burada, Para Politikası Kurulu’nun 26 Ekim 2023 tarihli kararında, mevcut mikro ve makro ihtiyati çerçevenin, piyasa sistemlerinin işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde basitleştirildiği, sadeleştirme sürecinin yenilendiği belirtildi. etki analizi dikkate alınarak kademeli olarak ilerlemiş ve bu kapsamda mevduat payının artırılmasına yönelik ek adımlarla nakit transferleri yapılmıştır. Sistemin güçlendirilmeye devam edileceğinin kamuoyuyla paylaşıldığı hatırlatıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası’nın alınan kararlara ilişkin açıklamasını sosyal medya hesabından paylaşarak, kararların nedenlerini şu sözlerle açıkladı:

Daha düzgün işleyen bir piyasa ekonomisi için değerli sadeleştirme adımları. Amaç krediye erişimi kolaylaştırmak ve TL’ye geçişi teşvik etmek.

Basitleştirme adımlarına devam edildi

Merkez Bankası, politika faiz kararıyla birlikte yayınlanan metne dayanarak aşağıdaki sadeleştirme adımlarını atma kararı aldı:

Nakdi kredilerde yüzde 30 teminat uygulamasına son verildi

Bankaların kullandırdığı Türk lirası nakdi kredilere yüzde 30 oranında teminat tesis edilmesi uygulamasına son verildi.

Bu uygulamanın dışında kalan kredi türlerinin harcama karşılığında kullandırılmaması halinde teminat tesisine tabi tutulması uygulaması da sona erdi.

Bankaların satın aldığı reel kısmın ihraç ettiği menkul kıymetler üzerinden yüzde 30 oranında menkul kıymet tesis edilmesi uygulamasına son verildi.

Türk Lirası ticari krediler için referans faiz oranı

Bankaların Türk Lirası ticari kredilerine uyguladığı referans oranın 1,8 katının üzerinde faiz/kar payı oranı esas alınarak menkul kıymet tesis edilmesi uygulaması kaldırılacak.

Faktoring alacakları için referans oranı

Faktoring şirketlerinin faktoring alacaklarına uyguladığı referans oranın 2,7 katının üzerinde faiz oranı esas alınarak teminat tesis edilmesi uygulaması kaldırılmıştır.

Yatırım malı ithalatı

Yatırım malı ithalatının net ihracat kuralından çıkarılması ihracat kredilerine erişimin kolaylaşmasına katkı sağlayacaktır.

Para birimi korumalı hesaplar

Döviz korumalı hesapların yenilenmesi (dövize çevrilmesi), Türk Lirası’na geçiş ve Türk Lirası payının artırılmasına ilişkin hususlar menkul kıymetler yönetmeliğinden çıkarıldı.

Türk Lirası mevduatın payı artırılacak

Öte yandan Türk Lirası mevduatın payının artırılmasına yönelik aşağıdaki adımların atılmasına karar verildi.

Zorunlu karşılıklar komisyonu

Döviz korumalı hesapların yenilenmesi (dövize çevrilmesi) ve Türk Lirası’na geçilmesi yoluyla Türk Lirası payının artırılması amacıyla, döviz depoları için belirlenen zorunlu karşılıklar esas alınarak kurul alınması uygulamasında değişiklik yapılacaktır. TL dönüşüm oranı yüzde 10’un üzerinde olan bankalar için fazla tutar yenileme hedefine dahil edilecek.

Türk Lirası mevduatın payı

Gerçek kişiler için Türk lirası mevduatın payına ilişkin daha önce belirlenen yüzde 2,5 artış hedefi yüzde 3,5’e çıkarılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu