Sağlık

prof. Dr. Ceylaner: Türkiye’de 2 milyon Akdeniz Kansızlığı taşıyıcısı var

İSTANBUL (İGFA) – Akdeniz anemisinin (Talasemi) genetik bir hastalık olduğunu ve anne babadan çocuklara geçen bir hastalık olduğunu belirten Intergen Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezi Kurucu Doktoru Prof. Dr. Serdar Ceylaner, Akdeniz anemisi olan hastalarda kan hücrelerinin normalden daha küçük ve daha soluk olduğuna dikkat çekti. Ceylaner, “Bu hastalıkta kırmızı kan hücrelerinin sayısı da azalıyor, bu da kanın oksijen taşıma kapasitesini düşürüyor” dedi. .

prof. Serdar Ceylaner, Alfa ve Beta Akdeniz anemisi olmak üzere iki tip anemi olduğunu belirterek, “Akdeniz anemisinin genetik bir hastalık olarak Türkiye’de yaygın olmasının nedeni, Türkiye’nin tarih boyunca farklı kültür ve ırkların etkisi altında kalmış olmasıdır. Tarih ve taşıyıcılar sıtmaya dirençlidir.Etkileşimler, Akdeniz anemisi için genlerin yayılmasına yol açmıştır. Türkiye’de Akdeniz anemisinin genetik birlikteliği, akraba evliliklerinin yaygın olduğu bölgelerde daha da belirginleşmektedir. Akraba evlilikleri genetik hastalıkların yayılmasına yol açabiliyor çünkü aynı aileden olan kişilerin benzer genlere sahip olma olasılığı daha yüksek.” dedi.

Ceylaner, Akdeniz anemisinin Türkiye’de yaygın görülen bir türü olan Beta Akdeniz anemisi nedeniyle her yıl yüzlerce çocuğun hayatını kaybettiğine dikkat çekti. “Hastalık erken teşhis ve tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor. Bu nedenle akdeniz anemisinden şüphelenen kişilerin vakit kaybetmeden bir sağlık uzmanına başvurmasını öneriyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu