Haber

Suruç’ta otomobil galerileri yıkılıyor

Fatma Keber

URFA- Suruç Kaymakamlığı, Urfa’nın Suruç ilçesi Aligör Mahallesi bağlantı yolu üzerinde bulunan 45’e yakın oto showroom dükkanının kaçak olduğu gerekçesiyle yıkılmasına karar verdi. Bugün jandarma eşliğinde iş makinaları yıkım için bölgeye gitti. 100’e yakın galeri dükkanının bulunduğu bölgedeki esnaf, iş makinelerini görünce yolu trafiğe kapattı.

Yolun trafiğe kapatılmasının ardından bölgeye çok sayıda jandarma ekibi sevk edildi. Eylemlerini sürdüren galeri sahiplerine biber gazıyla müdahale eden jandarmalara esnaflar taş atarak karşılık verdi. Bu sırada esnaf ile jandarma arasında arbede çıktı.

‘YENİ VALİ ATANMASINDAN SONRA YIKILMASINA KARAR VERİLMİŞTİ’

Suruç Galericiler Kooperatif Lideri Zeki Toprak, yeni Kaymakamın ilçeye gelmesinin ardından söz konusu binaların yıkılmasının planlandığını belirterek, “Galerilerin ruhsatı yok, normalde belediye tarım arazisi olduğu için ruhsat vermiyor. Daha sonra yeni bir kaymakam geldi ve aradan yaklaşık 6 ay geçti ve bu kaymakam yıkım kararı çıkardı. Yıkım başladı. Esnaf da buna karşı çıkıyor. Çünkü yer için ücret alacağız. Yani yerimiz için girişimlerde son aşamaya gelinmişti. “Buluşmak istiyoruz, durumumuzu anlatmak istiyoruz ama kooperatif olarak buluşamıyoruz.”

Toprak, 10 gün önce yıkım için yazı aldıklarını belirterek, “Ne yapacağımızı bilmiyoruz, esnaf olarak 3-4 yıldır oradayız. Yer olsa bile ilçede gidecek hiçbir yerimiz yok. Jandarma ve polis burayı yıkmaya çalışıyor, esnaf ise direniyor. Zaten oldukça büyük bir kavga vardı. “Şimdi müdahale için Urfa merkezden destek istiyorlar” dedi.

‘BU SİYASİ BİR KARAR’

Yaşananları anlatan bir galeri sahibi, yıkım kararının kendisine bildirilmediğini iddia etti. Adını vermek istemeyen esnaf, yıkımla ilgili şunları söyledi: “Neden yıkmak istediklerini bilmiyoruz. Bize ‘Gerekliydi, o yüzden yakıyoruz’ diyorlar.’ “Bu siyasi bir karardır” dedi.

‘SIZINTI İSE NEDEN İZİN VERDİNİZ?’

İsmini vermek istemeyen bir diğer galeri sahibi ise yıkım kararına ilişkin şöyle konuştu: “Belge olmadan olmaz diyorlar. Daha sonra döküldüğü zaman önleyeceksiniz. Yapı denetimi yok diyorlar. Daha önce neredeydiler? Yaklaşık 6 aydır bu durum tespit ediliyor, burada galeriler yapılıyor, görüyorsunuz neden izin verdiniz? Eğer yasadışıysa neden görmezden gelmiyorsunuz? Neden bize kum döktüğünü, bunu döktüğünü, bunu döktüğünü söylemiyorsun? Eğer arazi geçiyorsa neden rahatsız edilmedi?”

İLÇE VALİLİĞİ: YASAL BİLDİRİM YAPILDI

Kaymakamlıktan aldığımız bilgiye göre, söz konusu binaların tarım alanlarında yapıldığı ve kaçak olduğu gerekçesiyle yıkımına karar verildi. Kaymakamlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yıkımla ilgili kendilerine zaten yasal bildirimde bulunuldu. Bu konuyla ilgili de tutanaklarımız var. Bu kaçak yapılar yapıldıktan sonra polis ekiplerimiz gidip mühürliyor. Bu mühür bir bildirimdir. Dolayısıyla 30 günün ardından orayı tahliye etmeleri için 15 gün süre veriliyor. Bu süre dolduktan sonra yıkım başlıyor. Aslında pazartesi başlayacaktık, yıkım 5-6 gün gecikti.”

DEPREM SONRASI BİNA KONTROLÜ ARTTI

Kaymakamlık yetkilisi, şu ana kadar 45 kaçak yapı tespit ettiklerini belirterek, “Kaçak Galeri raporunun seri numarasına göre gerekli mevzuat uygulanacaktır.”
Öte yandan yetkili, özellikle 6 Şubat depreminden sonra kaçak yapılara ilişkin ciddi bir denetim süreci yürüttüklerini şu sözlerle belirtti: “Bu yapıların birçoğu konteyner. Konteyner haline gelince kaçak bir yapı olacağını bildikleri halde yine de yaptılar. Yapıların verimli tarım arazileri üzerinde olduğu da açıkça görülüyor. Bu binaların çoğu mühürlendi ama bir şekilde mühürleri kırıp çalışmalarına devam ettiler.” Galericilerin bulunduğu bölgede ayrıca çok sayıda iş makinesi de muhafaza ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu