İş

Türkgözü Sınır Kapısı’nın açılışına katılan Özkalın;

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Saim Özakalın, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte, Ardahan Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı’nda incelemelere ve Posof Türkgözü Gümrük Kapısı’nın açılış törenine katıldı.

Bakan Bolat ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Çıldır’daki incelemelerin ardından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iştiraki Gümrük ve Turizm İşletmeciliği A.Ş. (GTİ) tarafından modernize edilen Türkgözü Gümrük Kapısı’nın açılış törenine katıldı. Törene Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Gürcistan Maliye Bakan Yardımcısı Giorgi Kakauridze, Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek, bölge milletvekilleri, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı katıldı. Yönetim Kurulu ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Saim Özakalın, Gümrük ve Turizm İşletmeleri AŞ. (GTİ) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız ve çok sayıda davetli katıldı.

Hisarcıklıoğlu, açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Bugün Ardahan’ı ve ülkemizi Kafkasya’ya ve Asya’ya daha güçlü bağlayacak, bu topraklara daha fazla refah ve zenginlik getirecek çok değerli bir adım atıyoruz. Ülkemiz ve iş dünyamız adına gururlu ve mutluyuz.” .

12 Gümrük Kapısı Yenilendi

12 sınır kapısını en ileri teknolojiyle tamamen yenileyerek ülke ekonomisine kazandırdıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, modernleştirdikleri kapılarda bekleme sürelerinin yarı yarıya azaldığını belirtti. Yenilenen kapılardan geçiş hacminin katlanarak arttığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Bütün bunlar için Oda-Borsa grubu olarak 660 milyon dolar yatırım yaptık. Türkgözü gümrük kapısının modernizasyonu için 180 milyon lira yatırım yaptık. Yani devleti bu kadar para harcamaktan kurtardık.Devletimiz elde edilen gelirden 340 milyon dolar daha fazla vergi geliri sağladı.Bu da Oda-Borsa camiası olarak devletimizin kasasına 1 milyar dolar kazandırmış olduğumuz anlamına geliyor. Bundan sadece devlet, özel bölümümüz ve üyelerimiz de kazançlı çıktı. Bunun yüzde 85’i modernize edilen bu kapılardan geçiyor. Yeni kapılar sayesinde eşya taşıyan tırların bekleme süreleri kısaldı. Özel sektörümüz navlun tasarrufu sağladı. Ayrıca ülkemize gelindiğinde Türkiye’nin görünen ilk yüzü olan modern, inançlı ve konforlu tesislerimizle de ülkemizin itibarını koruyoruz ve yükselttik.”

Bakan Bolat; “152 gümrük kapısının yönetiminden biz sorumluyuz”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, törende yaptığı konuşmada gümrük kapılarındaki modernizasyonlar hakkında bilgi vererek, Bakanlık olarak 152 gümrük kapısının yönetiminden sorumlu olduklarını hatırlattı. GTİ iş birliğiyle 13 gümrük kapısını modernize ettiklerini belirten Bakan Bolat, gümrük kapılarının dış ticareti artırmadaki önemine değindi.

Türkiye’nin uluslararası ticaret açısından çok önemli bir koridorun merkezinde bulunduğunu belirten Bolat, Türkgözü kapısının Türkiye’yi Kafkasya ve Asya’ya bağlayan çok önemli bir nokta olduğunu söyledi. Türkiye’nin liman, kapı ve ulaştırma altyapı kapasitesinin artırılmasının büyük değer taşıdığını belirten Bakan Bolat, hükümetin bu çalışmalarla çok değerli projelere imza attığını anlattı. Türkiye’nin geçen yıl 254 milyar dolar ihracat yaptığını hatırlatan Bolat, depremin olumsuz etkilerine rağmen bu yıl da aynı rakamları koruduklarını söyledi. Türkiye’nin 620 milyar dolarlık dış ticaretinde gümrük kapılarının çok değerli bir işleve sahip olduğunu belirten Bolat, bu gümrük kapılarının görünen değerine dikkat çekti.

Gümrük ve Turizm İşletmeciliği A.Ş. (GTİ) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız da konuşmasında, 2005 yılında Habur ve Cilvegözü Gümrük kapılarıyla başlattıkları modernizasyon serisine Türkgözü Gümrük Kapısını da eklemenin gururunu yaşadıklarını söyledi. iki ülke arasındaki ticaretin ve insan hareketlerinin daha hızlı ve sağlıklı gerçekleşmesini sağlayacak.

Özakalın, “Modern sınır kapıları ülkemize prestij kazandırıyor”

Türkgözü Sınır Kapısı’nın hizmete açılmasını dileyen ETSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Saim Özakalın, gümrük kapılarında yürütülen modernizasyon çalışmalarının ticaretin yürütülmesi açısından büyük önem taşıdığını söyledi. rahat, kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde. Sınır kapılarının modern altyapısı ve orada çalışacak kalifiye personelin Türkiye’nin itibarı ve imajı açısından çok değerli olduğunu vurgulayan Özakalın, şöyle konuştu: Ayrıca yönetilebildiğinden, gümrükleme hizmetlerinin daha hızlı yürütüldüğünden ve oluşan birikimlerden bahsetti. oluşması engellenir. Özakalın ayrıca, “TOBB Yönetim Kurulumuz adına bölgedeki oda ve borsalarımızın koordinatörü olarak bu sınır kapılarını periyodik olarak ziyaret ederek hizmetlerin eksiksiz yürütülmesi için çaba göstereceğiz.”

Yerli ve milli otomobil TOGG ile Ardahan’daki açılış törenine gelen Pasinler Ticaret ve Sanayi Odası (PTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Taşbaşı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, TOBB Lideri Rifat Hisarcıklıoğlu ve ETSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB ile bir araya geldi. Yönetim Kurulu Üyesi Saim Özakalın. Birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler. – ERZURUM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu