Haber

Abdullah Öcalan’a disiplin cezası verildi

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 24 yıldır tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan ve diğer tutuklular Hamili Yıldırım, Veysi Aktaş ve Ömer Hayri Konar ile İmralı’daki diğer tutukluların aile görüşleri için 10 Temmuz’da Bursa İnfaz Hakimliğine başvuruda bulunuldu.

Başvuruyu 18 Temmuz’da reddeden hakimlik, 28 aydır avukatları ve aileleriyle görüşmesine izin verilmeyen Abdullah Öcalan ve diğer tutuklular hakkında yeni bir “disiplin yaptırımı” olduğunu bildirdi. Kararı 19 Temmuz’da avukatlara bildiren hakimlik, “disiplin cezası”nın hangi tarihte ve hangi gerekçeyle verildiğine ilişkin bilgi vermedi.

Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, ailelerin İmralı’dan avukatlarıyla görüşmek için yaptıkları başvuru ya iade edilmedi ya da verilen “disiplin cezaları” gerekçe gösterilerek reddedildi. Aile ziyareti yasağı 18 Kasım 2021’de sona ermesine rağmen avukatlar, aile ziyaretlerinin sağlanması talebiyle 28 Mart 2022’de Bursa İnfaz Hakimliğine bir kez daha başvurdu. 29 Mart’ta yanıt veren hakimlik, başvuruyu reddetti. Hakimlik, ret nedeniyle Öcalan hakkında disiplin cezası verildiğini ve bu nedenle görüşmenin gerçekleştirilemeyeceğini ileri sürdü.

Hakimin ret kararında, “İmralı Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından 3 Şubat 2022 tarihinde disiplin cezası olarak tüm başvurucuların 3 ay aile ziyaretinden mahrum bırakıldığı gerekçesiyle istem reddedilmiş ve 21 Şubat’ta kesinleşmiştir.”

AYM’YE BAŞVURU

Avukatlar, hakimin reddinin ardından 12 Mayıs’ta aile ziyaretlerinin engellenmesini “hukuksuz” disiplin cezalarıyla Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı. Avukatlar, Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları başvuruda iletişimsizliğin “incommunicado” olduğuna dikkat çekerek, haber almamanın eziyet edilmesini, aile ve özel hayata saygı hakkının, savunma ve adil yargılanma hakkının, etkili başvuru hakkının ihlal edildiğini talep etti. Anayasa Mahkemesi bu başvuruya henüz yanıt vermedi.

AİLE ZİYARETİ YASAĞINA İTİRAZ

Öte yandan, Abdullah Öcalan ve diğer tutuklulara uygulanan 3 aylık aile ziyareti yasağının 7 Haziran’da sona ermesinin ardından yeniden görüşme talebinde bulunan Asrın Hukuk Bürosu avukatları, aile görüşlerine yönelik tüm itirazların kaldırılmasını ve varsa yeni disiplin cezalarının taraflara tebliğ edilmesini talep etti. Hakim, avukatların başvurusunu reddetti. Hakimlik ret kararını “disiplin cezalarının devam etmesine” bağladı. Avukatlar bunun üzerine 15 Haziran’da Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu.

YENİ GÖRÜNÜM YASAĞI

23 Haziran’da yapılan itiraza yanıt veren mahkeme, 31 Mayıs’ta Abdullah Öcalan ve diğer tutuklulara İmralı Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından 3’er aylık yeni disiplin cezası verildiği gerekçesiyle itirazı reddetti.

SÜRE TAMAMLANMADAN ÖNCE YENİ BİR CEZA

Abdullah Öcalan’a uygulanan 3 aylık aile ziyareti yasağı 15 Eylül’de sona erdi. Asrın Hukuk Bürosu avukatları, yasağın kalkmasının ardından 16 Eylül’de Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Ancak başvuruya rastgele bir yanıt verilmedi. Bunun üzerine avukatlar, 23 Eylül’de Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’ne başvurarak aile ziyareti yapılmasını talep etti. Bursa İnfaz Hakimi, 5 Ekim’de yapılan başvuruyu reddetti. Hakimin red gerekçesinde, İmralı Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından 9 Eylül’de Abdullah Öcalan ve diğer tutuklulara 3 ay disiplin cezası verildiği iddiasıyla getirilen aile ziyaret yasağının 28 Eylül’de kesinleştiği ileri sürüldü.

CPT ZİYARETİNDEN ÖNCE

Disiplin cezasının Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) İmralı Cezaevi’ni ziyaretiyle aynı zamana denk gelmesi dikkat çekti. CPT, 3 Ekim 2022’de 20-29 Eylül tarihleri ​​arasında Türkiye’yi ziyaret ettiğini duyurdu. CPT’den yapılan açıklamada, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile tutuklu Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım’ın tutulduğu İmralı Cezaevi’nin de ziyaret edildiği belirtildi. Ancak ziyaretin detaylarına ilişkin bir bilgi notu paylaşılmadı.

KESİNTİ TELEFON GÖRÜŞMESİ

24 yıldır İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Abdullah Öcalan’a ilk kez 27 Nisan 2020’de telefonda söz hakkı verildi. Öcalan, sosyal medyadaki bazı iddiaların ardından 25 Mart 2021’de kardeşi Mehmet Öcalan ile tekrar telefonda görüşmüş ve kamuoyunda panik büyümüştü. Ancak Mehmet Öcalan bu görüşmeye ara verildiğini açıkladı.

SON GÖRÜŞME

Öcalan’ın avukatlarından Rezan Sarıca ve Newroz Uysal, 8 yıllık aradan sonra en son 2-22 Mayıs, 12-18 Haziran ve 7 Ağustos 2019 tarihlerinde müvekkilleriyle görüştü. Öcalan’a ilk kez 27 Nisan 2020’de telefonla konuşma hakkı verildi.

AYM, BAKANLIKTAN GÖRÜŞ İSTİYOR

Asrın Hukuk Bürosu’nun son 8 yılda Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvurulardan 23’ünde Adalet Bakanlığı’nın görüşü istendi. Bakanlık, avukat yasakları, aile disiplin yasakları, telefon hakları, OHAL döneminde İmralı’daki yasaklar ve benzeri birçok konuda Anayasa Mahkemesi’ne mütalaa sundu.

Bakanlık tarafından 24 Mart’ta Anayasa Mahkemesi’ne avukatların ve ailenin ziyaretinin engellenmesi başvurusuyla ilgili verdiği mütalaasında, İmralı’da “kötü muamele” olmadığını, müzakerelerde “elimizde olmayan nedenlerle” aksamalar yaşandığını ve bu durumun “makul” olduğunu ileri sürdü.

İmralı’da OHAL sonrası yaşanan engellerle ilgili Anayasa Mahkemesi’ne görüş bildiren Adalet Bakanlığı, hükümetin “Öcalan 2 No’lu” kararındaki argümanları bu kez “AİHM kararları” olarak mahkemeye sundu. Avukatlar, AİHM’nin tecridi yasallaştırma kararını bakanlığın tahrif ettiğini belirtti. (HABER MERKEZİ)

akcakocaajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu