Haber

Çin Dışişleri Bakanı, Çok Taraflılığı ve Küresel Kalkınmayı Teşvik Etmek İçin Daha Güçlü G20 İşbirliği Çağrısında Bulundu

YENİ DELHİ, 2 Mart (Xinhua) – Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, G20 üyelerini çok taraflılığı ve küresel kalkınmayı teşvik etmek için daha yakın işbirliği yapmaya davet etti.

Bakan Qin, bu yıl G20’ye başkanlık eden Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de 1-2 Mart tarihlerinde düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda bugün yapılan oturumda konuştu.

Çin Dışişleri Bakanı yaptığı konuşmada G20 üyelerini çok taraflılık, uzlaşma ve küreselleşme taahhütlerini yerine getirmeye ve Kasım 2022’de düzenlenen G20 Bali Zirvesi kararlarını uygulamaya çağırdı.

Bakan Qin, değişken uluslararası ortam ve artan küresel zorluklar karşısında G20’nin işbirliğini geliştirmesi ve küresel kalkınma ve refah için üzerine düşeni yapması gerektiğine işaret etti.

Qin, G20 üyelerinin gerçek bir çok taraflılık uygulaması, BM temelli uluslararası sistemi ve uluslararası hukuka dayalı örgütü desteklemesi ve BM kaidesinin amaç ve ilkeleriyle desteklenen uluslararası bağlantıların temel normlarına uyması gerektiğinin de altını çizdi.

Ayrıca Çin Dışişleri Bakanı, küresel sorunları ele alırken eşit düzeyde diyalog ve istişare yoluyla uzlaşma sağlama ilkelerini vurguladı.

Bakan, oturumda yaptığı konuşmada, “Kimse güç siyasetine, hatta blok çatışmasına girmesin” dedi.

Qin, G20 üyelerinin küreselleşmenin ilerlemesini desteklemesi, tek taraflılığı ve korumacılığı reddetmesi ve küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin sorunsuz çalışmasını sağlaması gerektiğini belirtti.

Bakan, küresel kalkınmayı “herkes için daha kapsayıcı, dirençli ve daha faydalı” hale getirmeye yönelik çalışma çağrısında bulunurken, Çin’in önerdiği Küresel Kalkınma Girişimi’nin BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nin uygulanmasını hızlandırmak için yeni bir seçenek sunduğunu söyledi. .

Qin ayrıca, Bali Zirvesi’nin sonuçlarının daha iyi uygulanabilmesi için makroekonomik politika tutarlılığının güçlendirilmesi, gıda ve enerji güvenliğinin korunması, küresel ekonomik yönetimin iyileştirilmesi ve ülkeler arasında kalkınma işbirliğinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bakan, “Çin, diğer tüm G20 üyelerinden daha fazla borç tahsilatını askıya aldı ve Ortak Çerçeve kapsamında borç düzenleme uygulamalarına katıldı.” dedi.

Çin Dışişleri Bakanı Qin, “Çok taraflı finans kurumlarının ve ticari alacaklıların gelişmekte olan ülkelerin borçlarının düzenlenmesine aktif olarak dahil olmasını umuyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu