Dünya

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: İhracatta artış trendi devam ediyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, takip ettikleri günlük ve saatlik verilere göre ihracatta yıla iyi başladıklarını belirterek, “Hem dış ticaret açığımızı azaltma hem de ihracatımızın ithalata oranını artırma eğilimi devam ediyor.” söz konusu.

Bolat, Dünya Gümrük Günü kapsamında Ticaret Bakanlığı’nda düzenlenen “Türkiye Asırı – Asırlık Ticaret Proje Yarışması Ödül Töreni”ne katıldı.

Bolat, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin de üyesi olduğu Dünya Gümrük Örgütü’nün (DGÖ) dünya ticaretinin yüzde 98’ini kapsadığını belirterek, örgütün dünya ticaretinin sağlıklı gerçekleşmesi için çalıştığını belirtti.

Geçtiğimiz yılın tüm dünya ülkeleri için ekonomik sıkıntıların yaşandığı bir yıl olduğuna dikkat çeken Bolat, “6 Şubat’ta yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi nedeniyle 2023 yılı ülkemizde de zorluklarla ve acılarla dolu geçti. 11 ili etkiledi.” dedi.

Uluslararası ticaret akışının sorunsuz bir şekilde sağlanması hedefiyle çalışmaya devam ettiklerini belirten Bolat, Türkiye’nin Kovid-19 salgını ve Rusya ile karşı karşıya olmasına rağmen yatırım, üretim, istihdam ve ihracat bazında emin adımlarla ilerlediğini söyledi. -Ukrayna Savaşı ve yol açtığı sorunlar.

Bolat, dünya ekonomisindeki durgunluğa ve dünya ticaretindeki gerilemeye rağmen Türkiye’nin geçen yıl ihracatta rekor kırdığına dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın bize verdiği amaç doğrultusunda bu yıl mal ihracatı hedefimizi 267 milyar dolar, hizmet ihracatı hedefimizi ise 110 milyar dolar olarak belirledik. Toplamda 377 milyar dolar hedefimiz var. Takip ettiğimiz günlük ve saatlik bilgilere göre geçen yıl ihracatta yıla iyi başlamıştık. “Ağustos ayından bu yana devam eden ithalat artış hızının geçen yılın aynı ayına göre azalması önceki yılın Ocak ayında da devam ediyor. Böylece hem dış ticaret açığımızı azaltma hem de ihracatımızın ithalatı karşılama oranını artırma eğilimi devam ediyor.”

Türkiye’nin ticaretinin büyüyeceğini ve Türkiye Yüzyılının ihracat yüzyılı olacağını belirten Bolat, bunun için tüm paydaşlarla aktif uyum ve yakın işbirliğinin önemli olduğuna dikkat çekti.

Bolat, Türkiye Yüzyılı vizyonunu gerçekleştirmek için gümrüklerde dijitalleşmeden yararlandıklarını, süreçlerin ve mevzuatın kolaylaştırılmasından, fiziki altyapının modernleştirilmesinden yararlandıklarını anlattı. Bu kapsamda Ağrı Gürbulak ve Şanlıurfa Ceylanpınar gümrük kapılarını bu yıl açacaklarını belirten Bolat, diğer gümrük kapılarında da fiziki altyapı ve otomasyon iyileştirmelerinin devam edeceğini söyledi.

Gümrük kapılarında yapılan işlem sayısına da değinen Bolat, 2002 yılında 2,5 milyon beyanname kapsamında 106 milyar dolarlık ticaret yapıldığını, bu miktarın 2023 yılında 575 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Bolat, tüccarların gümrük hizmetlerine daha kolay ve hızlı ulaşabilmesi için gümrük müdürlüklerinin sayısını 2002’de 136’dan 170’e çıkardıklarını, büyüyen Türkiye ile birlikte gümrük idarelerinin de büyüdüğünü belirtti.

“5,6 milyar liralık kamu zararını önledik”

Bolat, diğer kamu otoriteleriyle iş birliği içerisinde ülkeye ekonomik zarar verecek ve ekonomik istikrarı bozacak her türlü faaliyete karşı kararlılıkla mücadele ettiklerini belirterek, bu süreçte gümrüklerin elektronik altyapısını da her zaman iyileştirdiklerini sözlerine ekledi.

Bakan Bolat kaçakçılıkla mücadele verilerine ilişkin şunları kaydetti:

“Kaçakçılıkla mücadele çalışmaları kapsamında 2023 yılı sonuna kadar Gümrük Muhafaza birimlerinde yaklaşık 12 ton uyuşturucu, 1 milyon 200 bin litre akaryakıt, 1 milyar 368 milyon lira değerinde 1302 araç, yaklaşık 3 milyar 368 milyon lira değerinde elektronik eşya ele geçirilecek” milyar 210 milyon lira, 1 milyon 886 bin tıbbi cihaz, ilaç dahil 2 milyon 335 bin tıbbi malzeme ele geçirildi. 2023 yılında da hız kesmeden devam eden bu çalışmalarımız sonucunda 23 milyar liralık uyuşturucu ve ticari mal kaçakçılığı yaptık. 74 milyon lira. Yaptığımız denetim ve denetimler sayesinde 5.6 milyar liralık kamu zararının önüne geçtik. “Gümrük ve dış ticaret hizmetlerimizin güvenle sunulduğu dünyadaki sayılı merkezlerden biri olma hedefimize kararlılıkla ilerleyeceğiz. “

Bolat, Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşılması, mal ve hizmet ihracatının artırılması, ülkenin ticari diplomasi alanında etkinliğinin güçlendirilmesi, gümrük hizmetlerinin iyileştirilmesi, fahiş vergilerle mücadele gibi temalarda “Türkiye Asırı Ticaret Asırı Proje Yarışması” düzenlediklerini söyledi. Fiyatlar ve stoklama. Sektör temsilcileri arasından seçilecek 17 kişiye WCO Liyakat Sertifikası verileceğini belirtti. Kazanan adayları tebrik eden Bolat, “Ödül alsın veya almasın tüm katılımcı arkadaşlarımıza emekleri, çalışkanlıkları, özgüvenleri ve fikirlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Ülkemizi ekonomik kalkınma yolunda daha ileriye taşıyacak çalışmalara katkıda bulunan değerli meslektaşlarımıza başarılarının devamını diliyoruz.” Allah’a dua ediyorum.” dedi.

Bolat, konuşmasının ardından yarışmada dereceye girenlere başarı belgelerini verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu