Dünya

Yaygın Elektrikli Araçlar Çevreye ve Ülke Ekonomisine Katkı Sağlıyor

Ulaşım, dünyadaki karbon (CO2) emisyonlarının yaklaşık yüzde 24’ünü oluştururken, binek otomobiller dünya çapında karayolu taşımacılığı emisyonlarının yüzde 60’ını oluşturuyor. Ülkemizde ulaşımın toplam karbon salınımındaki payı %22 civarındadır.

Sürdürülebilirlik stratejileri doğrultusunda 2022 yılında Elaris markasıyla e-mobilite segmentine hızlı bir giriş yapan Üçay Küme, ulaşımın çevresel sürdürülebilirliğe etkisini anlattı.

Enerji dalı hızlı bir dönüşüm geçiriyor. Fosil yakıtlar birçok ülkede kademeli olarak kullanımdan kaldırılıyor ve yenilenebilir enerji kaynaklarına olan talep her geçen gün artıyor. Avrupa’da üretilen yenilenebilir enerjinin toplam elektrik üretimindeki payı 2010 yılında yüzde 20 iken, 2020 yılında bu oran yüzde 38’e yükseldi.

Ulaşımda yenilenebilir enerji kullanımının artması

Çevresel sürdürülebilirlik ve enerji güvenliği açısından sunduğu avantajlar nedeniyle dünyada hızla gelişen e-mobilite segmenti, yenilenebilir enerjinin de sıklıkla kullanıldığı segmentlerin ortasında yer alıyor. Bu kapsamda Avrupa’da ulaşımda kullanılan yenilenebilir enerjinin payı 2005’te yüzde 2’nin altındayken 2020’de yüzde 10,2’ye yükseldi.

“Avrupa Birliği Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’nun 2035 yılına kadar tüm yeni araçlarda CO2 emisyonlarını yüzde 100 oranında azaltma kararı, e-mobilite sektörünün de önünü açtı”kim demiş Üçay Küme Güç Direktörü  İlginç Erayulaşımın çevresel sürdürülebilirlik üzerindeki etkisine ilişkin değerli açıklamalarda bulundu:

Türkiye’de ulaşımın toplam karbon salınımındaki payı %22’dir.

“Ulaşım, dünyadaki karbon (CO2) emisyonlarının yaklaşık yüzde 24’ünü oluştururken, binek otomobiller dünya çapında karayolu taşımacılığı emisyonlarının yüzde 60’ını oluşturuyor. Türkiye’de ulaşımın toplam karbon salınımındaki payı %22 civarında. Ancak ulaşımda giderek yaygınlaşan elektrikli araçlarla küresel karbon salınımını önemli ölçüde azaltmak mümkün.

“Ulaşımdan kaynaklanan karbon ayak izimizi azaltmayı hedefliyoruz”

Elektrikli araçlar, sadece karbon emisyonu hedeflerimize ulaşmamıza yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda ülke ekonomisine de olumlu katkı sağlayacaktır. Çünkü fosil yakıt tüketen bir araç km’de 1,5 – 2 lira, elektrikli araçlar ise km’de 0,3-0,5 lira arasında elektrik tüketiyor. Ayrıca elektriği yenilenebilir enerji kaynaklarından üreterek kullanırsanız, e-mobilitenin çevreye ve ekonomiye katkısını en üst düzeye çıkarmayı başardınız demektir. Üçay Kümelenmesi olarak karbon nötr bir gelecek için e-mobilite kapsamında yenilenebilir enerji kullanımını destekleyerek ve bu alanlarda değerli yatırımlar yaparak ulaşımdan kaynaklanan karbon ayak izimizi azaltmayı hedefliyoruz.”söz konusu.

Elaris markamızla e-mobilite sektörüne hızlı bir giriş yaptık. İlginç EraySözlerine şöyle devam etti:

“47 AC, 3 DC istasyonun montajına başladık”

“2022 yılında Elaris markamızla EPDK’dan lisans alarak sayılı şarjlı şebeke operatörü arasında yerimizi aldık. Bu alanda Türkiye’nin önde gelen oyuncularından biri olmayı ve sunacağımız operatör hizmetleri ile Türkiye’yi şarj istasyonları ile donatmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda 47 adet AC ve 3 adet DC istasyonumuzun kurulum çalışmalarına başladık ve Haziran ayı sonuna kadar çalışmalarımızı tamamlamayı planlıyoruz.

“Yazılım çalışmalarımızı tamamladık”

EVC alanında ABD merkezli EATON markasının Türkiye partneriyiz. Bu markayı hem kendi şarj şebekemizde hem de diğer şebeke operatörü firmaların projelerinde kullanıyoruz. İlk yıl olan 2022’de 300 adet EVC cihazı sattık. An itibari ile yazılım çalışmalarımızı tamamlamış bulunmaktayız. Kullanıcılar, IOS ve Android Market uygulaması üzerinden Elaris uygulamasını indirerek, şarj istasyonlarının konumlarını görüntüleyerek ve QR kodunu okutarak işlemlerini kolayca gerçekleştirebilecek.

Üçay Kümelenmesi olarak e-mobilite alanında 23 yıllık tecrübemizi son kullanıcıya aktarmayı hedefliyoruz. Elaris uygulamasına üye olan kullanıcılarımıza e-mobilite dünyasının yanı sıra iklimlendirme ve güç analizinde de hizmet veren bir şebeke operatörü olarak farkımızı göstermek istiyoruz.”sözlerini bitirdi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu